'Op het ritme van de natuur'

Regio

(Klik op de rode teksten om naar de bijhorende link te gaan)

La Brenne, een Regionaal natuurpark met een oppervlakte van bijna 200 000 ha, situeert zich tussen Chateauroux en Poitiers en is één van de best bewaarde geheimen van Frankrijk.

Etang Purais
Etang Purais

La Brenne heeft ten noorden van de rivier de Creuse meer dan 2000 meren, vandaar de naam Le pays des mille étangs. Het grootste meer ‘Mer Rouge’ is 165 ha groot. Het meer dat achter ons ligt, 'Etang Purais’, is 58 ha groot en is sinds een aantal jaren gekocht en beschermd door de LPO (vogelbescherming).

press to zoom
heide en buttons
heide en buttons

La Brenne kenmerkt zich ook door heide en ‘buttons’ (heuveltjes van rode zandsteen) en men benoemt dit als ‘de echte Brenne’. Fantastisch voor wandelaars, natuurliefhebbers, fietsers en ruiters. Andere biotopen zoals moerassen, rietvelden, weiden en bossen zijn de thuishaven voor niet minder dan 2300 diersoorten en 1200 plantensoorten.

press to zoom
witwangstern
witwangstern

La Brenne is de streek waar Noord, Zuid ontmoet. Je kan hier, op 600 km van België, mediterrane diersoorten observeren zoals de boomkikker, de tongorchis, de ralreiger, de dwergarend en de witwangstern. Het is een streek met een uitzonderlijke vogelrijkdom: je kan er ongeveer 270 soorten vinden. Met als symboolvogel: de witwangstern (ons logo), waarvan er van deze soort 1/3 van de totale Franse populatie op ‘ons’ meer Etang Purais, broedt.

press to zoom
Europese moerasschildpad
Europese moerasschildpad

La Brenne herbergt ook de belangrijkste populatie Europese moerasschildpadden van heel Frankrijk. Er komen 62 soorten libellen voor, dit is de helft van alle soorten die voorkomen in heel Frankrijk, 10 soorten reptielen, 14 soorten amfibieën en meer dan 100 soorten vlinders. Er zijn een 100-tal beschermde planten te vinden, waaronder de endemische Brenne-orchis (Dactylorhizza Brennensis).

press to zoom
kleine dorpen en gehuchtjes
kleine dorpen en gehuchtjes

La Brenne bestaat uit kleine dorpen en gehuchtjes, verspreid gelegen en verbonden door een groot netwerk van kleine en pittoreske weggetjes met weinig verkeer.

press to zoom
Anglin en Creuse
Anglin en Creuse

In het zuiden stromen de twee rivieren: de Anglin en de Creuse. Dit gebied is eerder heuvelachtig en bosrijk en het is voor sportvissers, kanoërs, rotsklimmers en mountainbikers een absolute aanrader.

press to zoom
visteelt in de Brenne
visteelt in de Brenne

Omdat de zware kleigrond zeer moeilijk te bewerken is zijn de twee belangrijkste activiteiten visteelt en veehouderij.

press to zoom
Maison des Abeilles
Maison des Abeilles

Streekprodukten zijn honing (in Ingrandes kan je la Maison des Abeilles bezoeken), lamsvlees en een AOC geitenkaas (Pouligny).

press to zoom
maison du parc
maison du parc

Het Regionaal Natuurpark verwent zijn bezoekers met tal van aangeduide wandel- en fietsroutes. Het Maison du Parc, in het gehucht le Bouchet te Rosnay, geeft duidelijke brochures met info over natuur, patrimonium, sportactiviteiten en cultuuruitstappen. Ook is er een boetiek met streekproducten, een filmzaaltje met kortfilms over acht thema’s en een tentoonstellingsruimte. Buiten vindt u een picknickplaats en het vertrek van een wandelroute.

press to zoom
kano en kayak
kano en kayak

Voor kanovaren op de Creuse en de Anglin kan je terecht bij de Canoë Kayak Club Le Blanc of Balades en Brenne die eveneens de verhuring van kano en kayak verzorgt. Reservatie is gewenst in het zomerseizoen : bellen kan op het nummer 02 54 28 50 87

press to zoom

La Brenne heeft ten noorden van de rivier de Creuse meer dan 2000 meren, vandaar de naam Le pays des mille étangs. Het grootste meer ‘Mer Rouge’ is 165 ha groot. Het meer dat achter ons ligt, 'Etang Purais, is 58 ha groot en is sinds een aantal jaren gekocht en beschermd door de LPO (vogelbescherming).

La Brenne kenmerkt zich ook door heide en ‘buttons’ (heuveltjes van rode zandsteen) en men benoemt dit als ‘de echte Brenne’. Fantastisch voor wandelaars, natuurliefhebbers, fietsers en ruiters. Andere biotopen zoals moerassen, rietvelden, weiden en bossen zijn de thuishaven voor niet minder dan 2300 diersoorten en 1200 plantensoorten.

La Brenne is de streek waar Noord, Zuid ontmoet. Je kan hier, op 600 km van België, mediterrane diersoorten observeren zoals de boomkikker, de tongorchis, de ralreiger, de dwergarend en de witwangstern. Het is een streek met een uitzonderlijke vogelrijkdom: je kan er ongeveer 270 soorten vinden. Met als symboolvogel: de witwangstern (ons logo), waarvan er van deze soort 1/3 van de totale Franse populatie op ‘ons’ meer Etang Purais, broedt. Andere leuke soorten zijn geoorde fuut, roerdomp, grote karekiet, purperreiger, ralreiger, woudaapje, enz… Het is een gebied waar de fluiter en de spotvogel hun zuidelijkste punt bereiken en de bergfluiter en orpheusspotvogel hun meest noordelijke. Om deze vogels in alle rust te kunnen observeren zijn er op verschillende plaatsen vogelobservatiehutten voorzien, waaronder de nieuwste in onze straat, aan het meer 'Etang Purais'.

La Brenne herbergt ook de belangrijkste populatie Europese moerasschildpadden van heel Frankrijk. Er komen 62 soorten libellen voor, dit is de helft van alle soorten die voorkomen in heel Frankrijk, 10 soorten reptielen, 14 soorten amfibieën en meer dan 100 soorten vlinders. Er zijn een 100-tal beschermde planten te vinden, waaronder de endemische Brenne-orchis (Dactylorhizza Brennensis).

La Brenne bestaat uit kleine dorpen en gehuchtjes, verspreid gelegen en verbonden door een groot netwerk van kleine en pittoreske weggetjes met weinig verkeer.

In het zuiden stromen de twee rivieren: de Anglin en de Creuse. Dit gebied is eerder heuvelachtig en bosrijk en het is voor sportvissers, kanoërs, rotsklimmers en mountainbikers een absolute aanrader.

Omdat de zware kleigrond zeer moeilijk te bewerken is zijn de twee belangrijkste activiteiten visteelt en veehouderij.

Streekprodukten zijn honing (in Ingrandes kan je la Maison des Abeilles bezoeken), lamsvlees en een AOC geitenkaas (Pouligny).

Het Regionaal Natuurpark verwent zijn bezoekers met tal van aangeduide wandel- en fietsroutes. Het Maison du Parc, in het gehucht le Bouchet te Rosnay, geeft duidelijke brochures met info over natuur, patrimonium, sportactiviteiten en cultuuruitstappen. Ook is er een boetiek met streekproducten, een filmzaaltje met kortfilms over acht thema’s en een tentoonstellingsruimte. Buiten vindt u een picknickplaats en het vertrek van een wandelroute. Deze mooi verbouwde hoeve herbergt ook een restaurantje waar lekkere slaatjes met plaatselijke natuurproducten op de kaart staan, een aanrader voor 's middags. In het Maison de la Nature kan je info kan krijgen over waarnemingen in de regio. Er zijn tevens een aantal observatiehutten en er is een permanente tentoonstelling over de witwangstern. Vergeet vooral de verrekijker niet!

Voor kanovaren op de Creuse en de Anglin kan je terecht bij de Canoë Kayak Club Le Blanc .

meer van Bellebouche
meer van Bellebouche
press to zoom
paardrijden in de Brenne
paardrijden in de Brenne
press to zoom
Ezeltochten
Ezeltochten
press to zoom

Zwemmen kan in het meer van Bellebouche en in het zwembad van Le Blanc.

Paardenliefhebbers (La Brenne à cheval) kunnen terecht op de website van het Parc Naturel Brenne / rubriek "Sports & Détente", in het Maison du Parc.

Fietsers: mountainbikes en fietsen zijn ideaal om de omgeving op een rustige manier te verkennen.  Fietsen huren kan via het Office de Tourisme van Mézières en Brenne.

Wie echt wil onthaasten, kan teruggaan in de tijd door een tocht te maken met een ezel en zo te beleven hoe eeuwen geleden het reizen heel wat minder snel verliep. Op het ritme van het dier ontdek je la Brenne veel intenser in al zijn facetten : vijvers, bos en weiland. De moeite waard voor gezinnen met kinderen. 

Uitstapjes met de fiets of de wagen in de buurt van B(renne) & B(erry):

Le Blanc Chateau Naillac
Le Blanc Chateau Naillac
press to zoom
Chateau d'Azay-le-Ferron
Chateau d'Azay-le-Ferron
press to zoom
Angles sur l'Anglin
Angles sur l'Anglin
press to zoom
Abbaye Notre Dame de Fontgombault
Abbaye Notre Dame de Fontgombault
press to zoom
Pouligny-saint-Pierre
Pouligny-saint-Pierre
press to zoom
La Roche Posay
La Roche Posay
press to zoom
Gargilesse
Gargilesse
press to zoom
Richelieu
Richelieu
press to zoom

Le Blanc: om de geschiedenis van de Brenne, van de Oertijd tot op heden, beter te leren kennen, kan je een bezoek brengen aan het ecomuseum van de Brenne in het Château Naillac.

Azay-le-Ferron: kasteelbezoek, prachtig park en groenten- en kruidentuinen.

Angles sur l'Anglin: schilderachtig middeleeuws stadje op 25 km.

Abbaye Notre Dame de Fontgombault: klooster waar je op zondagmorgen kan gaan luisteren naar de gezangen van de monniken.

Pouligny-Saint-Pierre: bekend om zijn beroemde geitenkaas in piramidale vorm met AOC label (Appellation d'Origine Contrôlée). Bezoek het maison du fromage.

La-Roche-Posay: belangrijkste Franse kuuroord met thermaalbaden, gespecialiseerd in behandeling van huidziekten. In dit stadje is het gelijknamige bedrijf voor cosmetica- en schoonheidsproducten gehuisvest. Er is een uitgebreid gamma aan kuren onder deskundige begeleiding van consulentes.

Gargilesse: pittoresk kunstenaarsdorpje, in het dal van de Creuse en in de buurt van het meer van Eguzon. George Sand hield heel veel van dit dorp dat vandaag bij 'de mooiste dorpen in Frankrijk' wordt gerekend. De schrijfster bezat er een leuk plattelandshuisje, de villa 'Algira' waar ze graag uitrustte. Ga door de deur om de persoonlijkheid van deze buitengewone vrouw beter te leren kennen.

Richelieu: is een "stadje" dat vanuit het niets opgebouwd werd voor de beroemde kardinaal. Vanuit de omringende velden belandt je plots in een doordachte stadsstructuur. Naar vorm een Franse ommuurde tuin maar dan met pleinen, straten, huizen en een enorm park.

In de wijdere omgeving valt nog meer te beleven :

loches
loches

De sierlijke burcht Loches ligt hoog boven het dal van de Indre. Men moet de poort doorgaan voordat deze Koninklijke stad zich onthult. De bekoorlijke Koninklijke woning staat nog altijd in het teken van de herinnering aan Agnès Sorel. Ze was de maîtresse van Charles VII en men noemde haar 'Schone dame', ze was de eerste officiële maîtresse van een koning van Frankrijk. Haar urn, die in 2005 werd gevonden, rust in de kapittelkerk St-Ours, nabij het kasteel.

press to zoom
Valencay
Valencay

Valençay: Oud eigendom van de prins van Talleyrand, overheerst het kasteel de stad, met de witte gevels van tufkrijt en met de daken van leisteen. Als u houdt van de Empirestijl, zult u in het bijzonder het bezoek aan de opmerkelijk gemeubileerde en gedecoreerde salons en appartementen waarderen.

press to zoom
Nohant: Maison de George Sand
Nohant: Maison de George Sand

George Sand: schrijfster en minnares van Fréderic Chopin. Om de landelijke sfeer van de romans van George Sand terug te vinden, gaat u in de richting van Nohant. In deze woning waar ze zo veel van hield, zijn de helden van 'de Duivelse Poel', de 'La Petite Fadette' of 'François le Champi' ontstaan. De kamers in het huis behouden herinneringen aan de prestigieuze gastheren. Belangrijke persoonlijkheden uit de romantiek, Flaubert, Liszt, Chopin, Delacroix, Balzac, Tourgueniev, Dumas...

press to zoom
Oradour-sur-Glane
Oradour-sur-Glane

dorpje in de Limousin op 10 juni 1944 platgebrand door de 2.SS Panzer Division Das Reich op hun weg naar de invasiestranden van Normandië.

press to zoom
futuroscope
futuroscope

Poitiers: futuroscope

press to zoom
Tours
Tours
press to zoom
Bourges
Bourges

Cathédrale Saint-Étienne

press to zoom
Neuvy-Saint-Sépulchre
Neuvy-Saint-Sépulchre

Basilique Saint-Étienne: Unesco Wereld Erfgoed

press to zoom
Fontevraud
Fontevraud

Abbaye Royale

press to zoom
Orleans
Orleans

Stad van Jeanne d'Arc

press to zoom

Loches: De sierlijke burcht Loches ligt hoog boven het dal van de Indre. Men moet de poort doorgaan voordat deze Koninklijke stad zich onthult. De bekoorlijke Koninklijke woning staat nog altijd in het teken van de herinnering aan Agnès Sorel. Ze was de maîtresse van Charles VII en men noemde haar 'Schone dame', ze was de eerste officiële maîtresse van een koning van Frankrijk. Haar urn, die in 2005 werd gevonden, rust in de kapittelkerk St-Ours, nabij het kasteel. Volg de keienstraten om naar de toren te gaan. Gebouwd door Foulques Nerra in de elfde eeuw, werd het de koninklijke gevangenis onder Lodewijk XI. De Kardinaal La Balue en Ludovic Sforza werden in de duistere cellen gevangen gezet. De moedigsten onder u kunnen de 36 meters naar de top klimmen om van een uniek uitzicht over Loches en de nabijgelegen streek te genieten.

Valençay: Oud eigendom van de prins van Talleyrand, overheerst het kasteel de stad, met de witte gevels van tufkrijt en met de daken van leisteen. Als u houdt van de Empirestijl, zult u in het bijzonder het bezoek aan de opmerkelijk gemeubileerde en gedecoreerde salons en appartementen waarderen.

Nohant: Maison de George Sand: schrijfster en minnares van Fréderic Chopin. Om de landelijke sfeer van de romans van George Sand terug te vinden, gaat u in de richting van Nohant. In deze woning waar ze zo veel van hield, zijn de helden van 'de Duivelse Poel', de 'La Petite Fadette' of 'François le Champi' ontstaan. De kamers in het huis behouden herinneringen aan de prestigieuze gastheren. Belangrijke persoonlijkheden uit de romantiek, Flaubert, Liszt, Chopin, Delacroix, Balzac, Tourgueniev, Dumas... allen verbleven hier op uitnodiging van de schrijfster. Zeer gehecht aan haar huis en haar geliefde Vallée Noire, rust de 'goede dame van Nohant' in de kleine familiebegraafplaats op enkele stappen van haar huis.

Oradour-sur-Glane, Centre de la Mémoire: dorpje in de Limousin op 10 juni 1944 platgebrand door de 2.SS Panzer Division Das Reich op hun weg naar de invasiestranden van Normandië.

Tours: Cathédrale Saint-Gatien en Cloître de la Psalette

Bourges: Cathédrale Saint-Étienne

Neuvy-Saint-Sépulcre: Basilique Saint-Étienne: Unesco Wereld Erfgoed

Fontevraud: Abbaye Royale

OrléansStad van Jeanne d'Arc

Saint-Valentin
Saint-Valentin

Village des Amoureux

press to zoom
Saumur
Saumur

Musée des Blindés: één van de grootste tankmusea van Europa

press to zoom
Chenonceau
Chenonceau
press to zoom
voor de golfliefhebbers
voor de golfliefhebbers

Golf club du val de l'Indre Parc du Château 36320 Villedieu sur Indre Tél: 0254 265 944 Fax: 0254 260 637 Golf club les Dryades Hôtel des Dryades 36160 Pouligny Notre Dame Tél: 0254 066 067 Fax: 0254 301 024 Golf des Sarrays Les Sarrays Sainte Fauste 36100 Issoudun Tél: 0254 495 449 Fax: 0254 495 037

press to zoom

Saint-Valentin: Village des Amoureux

SaumurMusée des Blindés, één van de grootste tankmusea van Europa

Kastelen in de Sologne en langsheen de Loire en de Cher oa te BloisChenonceaux (waterkasteel van Chenonceau gebouwd over de rivier de Cher), Cheverny (kasteel van Kuifje bekend om zijn kennel met jachthonden), Chambord (Unesco Wereld Erfgoed), VillandryAmboiseAzay-le-Rideau en Chaumont-sur-Loire.

Voor de golfliefhebbers:

 

Golf club du val de l'Indre Parc du Château 36320 Villedieu sur Indre Tél: 0254 265 944 Fax: 0254 260 637

Golf club les Dryades Hôtel des Dryades 36160 Pouligny Notre Dame Tél: 0254 066 067 Fax: 0254 301 024

Golf des Sarrays Les Sarrays Sainte Fauste 36100 Issoudun Tél: 0254 495 449 Fax: 0254 495 037

Ciron
Ciron

press to zoom
Mauvières
Mauvières

press to zoom
Abdij van Fontgombault
Abdij van Fontgombault

press to zoom
Ciron
Ciron

press to zoom
1/22